top of page

Selectiecriteria en het adagium patere legem quam ipse fecisti

Om de betrouwbaarheid van de kandidaten/inschrijvers na te gaan, kan er gebruik worden gemaakt van selectiecriteria. In dat kader worden er dan bewijsmiddelen opgevraagd, waarbij de kandidaat/inschrijver kan aantonen dat hij aan het vooropgestelde selectiecriterium voldoet. De omschrijving die in de opdrachtdocumenten wordt weergegeven bindt ook de aanbestedende overheid. Wanneer de selectiecriteria anders worden beoordeeld, dan weergegeven in het bestek, dan wordt het beginsel patere legem quam ipse fecisti geschonden.



De Raad van State oordeelde aldus in het arrest van 26 januari 2024, nr. 258.619. 



"Overeenkomstig artikel 65 van het koninklijk besluit plaatsing 2017 worden de selectiecriteria alsook de aanvaardbare bewijsmiddelen door de aanbestedende overheid vermeld in de aankondiging van de opdracht of in de opdrachtdocumenten. De aanbestedende overheid is verplicht om elk kwalitatief selectiecriterium te verbinden aan een gepast niveau. Elk criterium moet geformuleerd worden op een voldoende duidelijke wijze teneinde de selectie van de kandidaten of van de inschrijvers toe te laten.


Overeenkomstig artikel 68, § 1, van het voornoemde koninklijk besluit kan de aanbestedende overheid met betrekking tot de technische bekwaamheid en beroepsbekwaamheid voorwaarden opleggen opdat ondernemers over de noodzakelijke personele en technische middelen en ervaring beschikken om de opdracht volgens een passend kwaliteitsniveau uit te voeren. Zij kan met name eisen dat de ondernemers een voldoende mate van ervaring hebben die kan worden aangetoond met geschikte referenties inzake in het verleden uitgevoerde opdrachten.


Het komt in de eerste plaats aan de aanbestedende overheid toe om de voorgelegde referenties te beoordelen op de overeenstemming met het gevraagde. Het beginsel patere legem quam ipse fecisti verplicht het bestuur de algemene regels die het zelf heeft vastgesteld te eerbiedigen bij de concrete toepassing ervan. Daaruit vloeit voort dat de aanbestedende overheid bij de beoordeling van offertes gebonden is door de regels die hieromtrent in het bestek zijn vastgesteld.


(...)


Door het betrokken selectiecriterium zo in te vullen dat de ervaring een bepaald niveau moet bereiken, heeft de verwerende partij op het eerste gezicht in strijd met haar eigen bestek gehandeld en zodoende het beginsel patere legem quam ipse fecisti geschonden."

Comentarios


bottom of page