top of page

Het stopzetten van een gunningsprocedure omwille van financiële redenen is geoorloofd.

Het stopzetten van een gunningsprocedure omwille van financiële redenen is geoorloofd. Dit werd nogmaals bevestigd door de Raad van State in het arrest van 13 februari 2024, nr. 258.813. 



Overeenkomstig artikel 85 van de wet overheidsopdrachten 2016 houdt het opstarten van een gunningsprocedure geen verplichting in tot het gunnen of het sluiten van de opdracht. De aanbestedende overheid kan zowel afzien van het gunnen of het sluiten van de opdracht als de procedure herbeginnen, desnoods op een andere wijze. De plaatsing van een overheidsopdracht strekt ertoe te voldoen aan de behoeften van de aanbestedende overheid. De aanbestedende overheid beschikt in principe dan ook over een beoordelingsruimte bij het nemen van een beslissing om een opdracht al dan niet te gunnen en om de plaatsingsprocedure al dan niet stop te zetten. Wel mag zij daarbij niet willekeurig te werk gaan en moet die beslissing steunen op deugdelijke motieven die de beslissing kunnen dragen. Het financieel niet langer haalbaar zijn van een project of andere budgettaire problemen bij de aanbestedende overheid kunnen in beginsel een geldig motief vormen om een plaatsingsprocedure stop te zetten.



"In de mate dat de verzoekende partij betoogt dat het feit dat er in 2024 geen bestellingen kunnen worden geplaatst, het sluiten van een raamovereenkomst “niet ipso facto onmogelijk” maakt, lijkt zij voorbij te gaan aan de beoordelingsruimte waarover een aanbestedende overheid beschikt bij het nemen van een beslissing om een opdracht al dan niet te gunnen, met toepassing van artikel 85 van de wet overheidsopdrachten 2016, een bepaling die in het bestek ook uitdrukkelijk in herinnering werd gebracht.


(...)


Op het eerste gezicht gaat het de grenzen van een zorgvuldige beoordeling niet te buiten dat een aanbestedende overheid, die vaststelt dat zij niet langer beschikt over het vereiste budget, de lopende plaatsingsprocedure stopzet en verkiest om pas later een nieuwe plaatsingsprocedure op te starten en een raamovereenkomst te sluiten wanneer zij beschikt over het vereiste budget."

Yorumlar


bottom of page